Test zralosti kompostu

Jednoduché testy zralosti a kvality kompostu

Chcete-li určit, zda je váš kompost připraven k použití, nejjednodušším testem je čich. Pokud ucítíte příjemnou vůni zeminy, je hotov. Abyste si ale byli zcela jisti, existují dva jednoduché testy, které můžete použít. Tyto testy určí jestli je kompost zralý a stabilizovaný a jestli obsahuje něco, co by škodilo rostlinám. Rostliny potřebují pro svůj správný vývoj mnoho minerálů a stopových prvků, které jsou přítomny právě v kompostu, pokud byl založen z dobrých surovin ve správných poměrech (viz Kompostovatelné materiály).

Zralý kompost je hnědý nebo tmavě hnědý, jemně zrnitý a nezapáchá. Díky vysokému obsahu humusu je to velmi stabilní hnojivo. To znamená, že obsažené živiny jsou uvolňovány do půdy pozvolna, takže jsou dobrým zdrojem pro rostliny a přitom nehrozí, že by byly vyplaveny do spodních vod.

1. Test se sáčkem

Vezměte malý vzorek kompostu a nasypte ho do pevně uzavřeného plastového sáčku. Tento sáček mějte týden při pokojové teplotě. Pokud ho po týdnu otevřete a vyvalí se nepříjemný zápach, znamená to, že kompost ještě není dostatečně zralý. Měli byste ho proto překopat a nechat ještě zrát, ačkoliv je možné ho již teď umístit na půdu, pokud do ní nechcete hned sázet rostliny. Pokud příjemně voní, proces kompostování je ukončen a kompost je zralý a připraven k použití.

2. Test klíčivosti

Test klíčivosti je další jednoduchá metoda, kterou určíte kvalitu kompostu. Dejte přesátý kompost na mělkou misku a dobře ho namokřete. Zasejte semínka řeřichy nebo fazole, zamáčkněte je do kompostu a misku přikrejte potravinářskou fólií, aby se udržela konstantní vlhkost a teplota. Stejný počet semínek dejte na mokrý papírový ubrousek nebo vatu, abyste měli srovnání.

Řeřichová semínka by měla vykíčit během dvou až tří dní, fazole během pěti až sedmi. Pokud většina semínek vyklíčí v této době, kompost neobsahuje žádné fytotoxické látky (látky toxické pro rostliny) a je připraven k použití. Fytotoxické látky zabraňují klíčení a to tedy trvá déle.

Rostlinky, které vyrostou na nezralém kompostu budou vypadat mnohem méně zdravě. Sedm dní po vyklíčení by měly malé řeřichy vykazovat prudký růst a jasně zelené listy. Kořínky by měly mít zdravou bílou barvu, měly by být velké a větvené. 10 až 14 dní od vyklíčení by fazole měly mít velké “fazolově” zbarvené listy a rozsáhlý zdravý kořenový systém. Pokud rostlinky nejsou zdravé, kompost není stabilizovaný a potřebuje ještě nějaký čas k dozrání.

(převzato z www.growingwithcompost.org)

Testem bylo prokázáno, že kompost je vyzrálý a vhodný pro obvyklé použití. Semínka řeřichy a zelené soji mungo, použitá k testování, začala klíčit již druhý den po vysetí jak na buničině, tak na kompostu. Po sedmi dnech od výsevu byl patrný značný rozdíl ve vzrůstu rostlin (řeřichy na kompostu měly téměř dvojnásobně delší stonky a také o něco větší listy) a v jejich zbarvení (rostlinky na kompostu byly světle zelené – stejně jako při pěstování na normálním substrátu, zatímco rostliny rostoucí na buničině měly barvu tmavě zelenou, která může signalizovat nedostatek minerálních látek – např. fosforu).

U soji mungo začalo klíčení o něco dříve na buničině než na kompostu, ale po týdnu byl růst rostlin na obou médiích prakticky stejný.

Leave a Reply